Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2011 22:13 - Предаването на Македония на Югославия
Автор: rometotal Категория: История   
Прочетен: 3537 Коментари: 7 Гласове:
11

Последна промяна: 13.08.2011 22:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Из протокол от Х разширен пленум на ЦК на БРП/к/ с решение по македонския въпрос
9-10 август 1946 г.
1. Българската Работническа Партия /комунисти/ счита, че основната част на македонския народ се е организирала държавно и национално в рамките на федеративната народна република Югославия като народна република Македония. Обединението на останалите части на македонския народ предстои да се извърши на базата на македонската народна република и в рамките на федеративната югославянска народна република.
2. Българската Работническа Партия /комунисти/ счита, че подготвянето на необходимите условия за това обединение, в частност – присъединяването на Пиринския край към народната република Македония, е дело, преди всичко, на самите македонци, но и обща задача на отечественофронтовска България и федеративна народна република Югославия.
3. Българската Работническа Партия /комунисти/ счита за необходимо, щото в периода до присъединението на Пиринския край към народната република Македония систематично да се работи за културното сближение на македонското население от тоя край с народната република Македония, за популяризирането сред него дейността и достиженията на македонската народна република, на македонския език и македонската литература, запознаването с историята на македонския народ преподавана в училищата на Македония, да се облекчат граничните условия между Македония /Югославия/ и Пиринския край за широко взаимно
общуване на македонското населеше от едната и от другата страна и въобще да се предприемат ред други мероприятия по линията на културна автономия, които биха способствували за развитието на националното самосъзнание на македонското население и биха облекчили неговото обединение с основната част на македонския народ в народната република Македония.
Участвувайки активно в борбата на Отечествения фронт против реакцията и за укрепване демократическия режим в България, македонците от Пиринския край трябва да имат в изборите за Велико народно събрание свои македонски кандидати, а в самото Велико народ-но събрание – своя македонска парламентарна група.
Вестник "Пиринско дело" следва да добие преимуществено македонски характер.
В същото време необходимо е да се води решителна борба против михайловистите и техните чужди покровители, явяващи се опасни врагове на националното обединение на македонския народ, на разцвета на македонската народна република, на братския съюз между (1б) България и Югославия и на славянското единство, а така също и против великобългарския, великосръбския и великогръцкия шовинизъм.
Необходимо е така също да се установи най-тясно сътруд-ничество между пиринските македонци и македонската емиграция в България за активна поддръжка на македонската народна република.
4. Българската Работническа Партия /комунисти/ счита, че териториалното присъединение на Пиринския край към народната република Македония трябва да стане на базата на един съюзен договор между България и Югославия, който ще уточни границите
на присъединявания Пирински край, отчитайки волята и общите интереси на самия македонски народ, както и правото на кооптиране на българско поданство за желаещи да използуват това право жители на Пиринския край. С тоя договор ще се реши и възвръщането на Западните покрайнини на България, намиращи се сега в Югославия.
5. Българската Работническа Партия /комунисти/ счита, че в интереса на македонския народ, както и на България и Югославия е присъединението на Пиринския край към народната република Македония да се извърши по такъв начин, че фактически да не съществува митническа или друга граница между Македония и България, както не съществува такава граница между народната република Македония и останалите единици на федеративната народна република Югославия. Присъединението на Пиринския край към народната република Македония трябва не само да не затрудни стопанските и културни връзки между присъединяемия край и България, но и, напротив, още повече да укрепи тия връзки между Македония /Югославия/ и България.
6. Българската Работническа Партия /комунисти/ задължава всички партийни членове и, преди всичко, членовете от Пиринския край, най-строго да съблюдават и практически да провеждат тая директива на партията по македонския въпрос, и настоятелно препоръчва на македонската емиграция в България всячески да съдействува за укрепването на братската нам македонска народна република, както и за подготовката на обединението с нея на македонското население от Пиринския край на базата на съюза между отечественофронтовска България и федеративната народна република Югославия. (2)
ЦДА, ф. 1 б, оп. 5, а.е. 7, л. 1б-2. Копие. Машинопис.



Гласувай:
11



1. allvin - Комунистически предатели!!!
13.08.2011 22:55
Ето го истинският облик на интернационалните ,,другари"-безродници и отрепки! Трябва да се унищожат всичките-до крак!!!
цитирай
2. germantiger - ...
13.08.2011 23:19
Браво, римлянино ;)
Гласувам ЗА постинга, не е лаладжийски, а конкретика!

Съвета ми е, освен сериозното и по същество инфо, да добавяш или дори тук да редактираш и добавиш фотос на Гошо Тарабата примерно, или на Сталин, Тито, въобще да "разчупиш" постинга макар и непрекалено.
цитирай
3. анонимен - Кръстоносец
14.08.2011 16:18
Такива безродни копелета трябва да се "окичат" по върбите! Както и техните гнусни братя - servus - и - сърбета!
цитирай
4. анонимен - 66666
15.08.2011 14:30
NIAKOE KOMUNIS4E NIAMA LI DA KOMENTIRA....ILI NIAKOI PODRAZNIK ZA - ;IUZNITE -SLAVIANI;....PREDATE LI, GADNA SVOLA4...
цитирай
5. letopisec - поздравления
16.08.2011 13:35
за този пост, браво...
цитирай
6. letopisec - що не вземе думата мерлин,
16.08.2011 13:37
той е специалист по въпроса как се създават държави, след варяжка Русия да напише и за това как се създаде Югославия..
цитирай
7. wolfy - Страхотно инфо
19.08.2011 22:50
Пратих го на няколко "антички" макета , да видят за що става въпрос. ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rometotal
Категория: Политика
Прочетен: 42533
Постинги: 13
Коментари: 19
Гласове: 94
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031